Service-learning in hoger onderwijs – de samenleving als krachtige leeromgeving

Praktijkvoorbeelden

Gevalstudies agogische wetenschappen

Instelling: Vrije Universiteit Brussel

Docent: Free De Backer

Algemene info

Bachelor agogische wetenschappen

Plichtvak

Aantal studiepunten: 6

Gemiddeld aantal studenten: 40

 

Dit vak wordt aan de Vrije Universiteit Brussel aangeboden in de bacheloropleiding agogische wetenschappen. Studenten analyseren gedurende een semester een complex praktijkprobleem. Ze werken hiervoor samen met Brusselse partnerorganisaties en zoeken naar oplossingen voor de aangereikte uitdaging.

Het projectwerk bevat zowel theoretische onderbouw als concrete toelichting, zodat het door de partnerorganisatie kan worden geïmplementeerd ter versterking van de eigen werking. Het vak combineert zelfstudie aan de hand van digitale modules met begeleide ateliers. Tijdens de contactmomenten worden ze begeleid om theoretische concepten en wetenschappelijke evidenties te vertalen naar het praktijkprobleem dat ze in team (4-6 studenten) onderzoeken. Voordeel van deze ‘flipped classroom’ aanpak is dat het meer mogelijkheden biedt voor op-maat begeleiding van de diverse studententeams. Ter illustratie, een voorbeeld: Tijdens het academiejaar ’23-’24 werkten studenten samen met de Brusselse netwerkorganisatie Lasso. Ze gingen na hoe je cultuurparticipatie kan linken aan duurzame ontwikkeling. Als onderdeel van hun eindproduct werkten de studenten twee posters uit met concrete handvaten voor visievorming en beleid.

Voor meer informatie, zie: Lasso | Cultuurparticipatie, een weg naar duurzame ontwikkeling? 

“Het uitgebreide bronnenonderzoek dat de studenten voor Lasso gedaan hebben is een enorme meerwaarde. Als kleine organisatie hebben we zelf niet altijd de tijd om een complex thema zoals ‘duurzaamheid’ uitgebreid te onderzoeken en concreet te vertalen naar onze werking. We kunnen verder bouwen zowel op het bronnenonderzoek als op de concrete output die de studenten aangeleverd hebben. We zijn zo alvast een paar stappen verder in het ontwikkelen van een visie m.b.t. duurzame cultuurparticipatie voor onze organisatie en ons netwerk.” – Anja Van Roy, algemene coördinator Lasso