Service-learning in hoger onderwijs – de samenleving als krachtige leeromgeving
Praktijkvoorbeelden
Coaching & diversiteit
Instelling: Universiteit Gent
Docenten: Elisabeth De Schauwer, Hilde Van Keer & Lieve Carette
Algemene info
Instellingsbreed bachelor- en mastervak
Keuzevak
‘Coaching en diversiteit’ is een universiteitsbreed keuzevak met twee belangrijke pijlers, coaching enerzijds en diversiteit anderzijds, wat reeds meerdere jaren als goede praktijk in stand gehouden wordt over tien faculteiten van de Ugent. Student-mentoren kiezen voor dit vak om zelf in te leren staan voor de coaching van 1 à 2 (jongere) studenten binnen hun eigen opleiding en zicht te krijgen op de diversiteit binnen hun opleiding. Daarbij onderscheiden we verschillende vormen van ondersteuning waar we door middel van coaching willen op in zetten: studiebegeleiding, wegwijsbegeleiding en sociale begeleiding.
De cursus is een combinatie van enerzijds ontmoetingen met en coaching van een of twee mentees en anderzijds online leerpaden die studenten doorlopen op eigen tempo met daarnaast supervisie-activiteiten in kleine groepen met bijhorende reflectieopdrachten.
De regelmatige ontmoetingen in duo (of meer) onder de vorm van mentor-mentee-coaching is de belangrijkste bron van ervaringsleren binnen dit vak. Het service-learning aspect spitst zich hier voornamelijk toe op engagement naar het ondersteunen van studenten met diversiteitskenmerken via structurele peer-support die ingebed zit in het curriculum. We doen beroep op jaarcoaches orthopedagogiek en het ondersteunend aanspreekpunten in de verschillende faculteiten.
De informatie door dit vak verkregen over de studentengemeenschap met diversiteitskenmerken weerspiegelt het inzetten op de verbondenheid (sense of belonging) vanuit Ugent naar studenten, de universiteit en de ruimere gemeenschap/maatschappij.