Service-learning in hoger onderwijs – de samenleving als krachtige leeromgeving
Praktijkvoorbeelden
Impact Lab
Instelling: Karel de Grote Hogeschool
Docenten: Annemie Soetewey, Fien Nelissen, Kamal Kharmach en Khalid El Hatri
Algemene info
Keuzevak
Aantal studiepunten: 3
Gemiddeld aantal studenten: 70
Opleidingen:
-
- Bachelor sociaal werk
- Bachelor orthopedagogie
- Bachelor internationaal ondernemen
Vanaf academiejaar 2023-2024 gaan interdisciplinaire studententeams aan de slag met authentieke vragen uit de maatschappij (het opzetten van een naaiatelier voor en door vluchtelingen met expertise in textiel, uitbouw van een zorgboerderij, nieuwe sociale horecaconcepten, etc.) in het ‘impact lab’.
Onder begeleiding van docenten uit de betrokken opleidingen en in co-creatie met alle stakeholders onderzoeken de studenten de noden. Ze zetten hun vakexpertise in waar nodig en leren daarbij van elkaar, van de partners, van het samenwerken.
De evaluatie focust zowel op het product – vb. een haalbaar businessplan, een geslaagd event – als op het proces. Naast het vakinhoudelijke leren, krijgen ook reflectie op persoonlijke groei, perspectiefwisseling en een bredere visie op de maatschappij een plek.
“Ik leefde vroeger naar deadlines: het moet vooruit gaan. Dankzij dit vak heb ik leren werken met andere visies, en het heeft me doen inzien dat het eindresultaat niet altijd het meeste belangrijke is.” – student
“Het sociale business model is echt een eye opener voor ons als bedrijfsmanagement studenten.” – student