‘Voorlezen aan Huis’ viert 25 jaar: al 12.500 verhalen bij kinderen thuis

28 mrt 2025 | Blogbericht

Dit jaar vieren Arteveldehogeschool en Onderwijscentrum Gent 25 jaar ‘Voorlezen aan Huis’, een project waarbij studenten kleuteronderwijs kinderen thuis voorlezen om taalontwikkeling te stimuleren en gelijke onderwijskansen te bevorderen. In 25 jaar tijd hebben al 2.500 studenten meer dan 12.500 voorleesbeurten gerealiseerd.

Leren van elkaar

Tijdens het jaarlijkse project ‘Voorlezen aan Huis’ gaan tweedejaarsstudenten van de opleiding kleuteronderwijs van de Arteveldehogeschool regelmatig langs bij gezinnen met vijf- en zesjarige kinderen om voor te lezen en te praten over verhalen. Dit project richt zich vooral op gezinnen waar voorlezen – om welke reden dan ook – geen evidentie is. Laaggeletterdheid, een andere thuistaal of kansarmoede staan veelal in de weg van regelmatige voorleesbeurten, waarvan we weten dat ze zo belangrijk zijn om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Met dit project kunnen we het verschil maken.

Voorlezen aan Huis wil een verrijking bieden voor alle betrokkenen, zowel de kinderen als de studenten. Een kiem van leesplezier leggen in de thuiscontext is het eerste doel. Door het project komt de voorleescultuur nog meer binnen bij gezinnen. Daarmee wordt ook de verbeelding en taalontwikkeling van kinderen op een speelse wijze gestimuleerd. De studenten leren veel van hun contacten met de gezinnen, die vaak leven vanuit een andere traditie of in moeilijkere omstandigheden. Ze leren omgaan met diversiteit en hun communicatieve vaardigheden met ouders worden versterkt. Deze wisselwerking maakt dat zowel studenten als gezinnen telkens opnieuw blij uitkijken naar de ontmoetingen.

“Deze ervaring heeft zeker een impact gehad op mijn kijk op interculturele ontmoetingen. Ik heb meer respect en empathie gekregen voor personen uit andere culturen.” – Sofie B., tweedejaarsstudent kleuteronderwijs

Leren van elkaar

Voorlezen aan Huis is een krachtig voorbeeld van Community Service Learning. Studenten werken samen met scholen, lokale spelotheken en bibliotheken om een positieve impact te hebben op de gemeenschap. Om de drempel naar de bib te verlagen, staat tijdens het project ook een bibliotheekbezoek, samen met de ouders, op de agenda. Het project brengt zo studenten, kinderen, ouders, leerkrachten, docenten, onderwijsondersteuners en bibliotheekmedewerkers samen.

De studenten worden voorbereid op dit engagement in het vak Verbindend Communiceren dat parallel loopt aan de voorleesmomenten. Daarin krijgen de studenten een kader aangereikt om hun engagement mee te stofferen. De lessenreeks gaat dieper in op ouder-schoolsamenwerking, geweldloos communiceren en interculturele vaardigheden. Door intervisie en reflectieopdrachten krijgen studenten inzicht in hun eigen vooroordelen en leren ze constructief omgaan met onbekende situaties. Zo wordt het drieluik binnen Community Service Learning optimaal vormgegeven: maatschappelijk engagement, theoretische verdieping en leren via reflectie.

Historiek

Het project ‘Voorlezen aan Huis’ werd geboren in de schoot van Brede School, die samenwerkte met de basisscholen in de Gentse wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham. 25 jaar geleden startten vier scholen met dit project, vandaag bestaat het uit een netwerk van tien scholen in het Gentse. De brugfiguren van Onderwijscentrum Gent nemen een cruciale rol op in dit verhaal. Zij leggen de verbinding tussen de scholen, studenten en gezinnen. Door de sterktes van de verschillende partners te benutten, ontstaat een gedeelde deskundigheid en een groter draagvlak voor samen school maken. In Arteveldehogeschool vonden de initiatiefnemers een lange-termijnpartner, die ondertussen al 25 jaar bij het project betrokken is.

Feest!

Voorlezen aan Huis is een waardevol project dat niet alleen de taalontwikkeling van kinderen bevordert, maar ook studenten voorbereidt op hun rol als leerkracht in een inclusieve samenleving. Door samen te werken met de gemeenschap dragen studenten bij aan gelijke onderwijskansen en sociale rechtvaardigheid.

De vijfentwintigste verjaardag wordt gepast gevierd in het najaar tijdens een groot boeken- en voorleesfeest in de betrokken scholen, samen met alle kinderen, studenten, gezinnen en medewerkers.

Bieke Vandamme

Docent Arteveldehogeschool

Projectverantwoordelijke Voorlezen aan Huis

 

Meer weten over service-learning aan de Arteveldehogeschool?

Neem een kijk je op https://www.arteveldehogeschool.be/nl/onderzoek-en-samenwerking/samenwerken/community-service-learning

Arteveldehogeschool